Mijn baby ligt graag in de Maxi-Cosi.

Mijn baby ligt graag in de maxi cosi. Ik heb gehoord dat dit niet goed is voor de ontwikkeling. Klopt dat?

Het is inderdaad goed om het gebruik van de maxi cosi te beperken tot waar die voor bedoeld is. Namelijk voor vervoer van je kind in de auto. In een maxi cosi zit een kind constant in dezelfde houding. Als een kind een groot deel van de dag in de maxi cosi zit, ontwikkelt het een voorkeurshouding. Het kind zakt meestal scheef weg. Daarnaast is het goed om je kind de mogelijkheid te bieden om te spelen. Spelen is leuk en ook heel belangrijk voor kinderen. Ze doen tijdens spel veel bewegingservaring op. In de maxi cosi mist het kind deze bewegingservaring. En dat kan gevolgen hebben voor de latere ontwikkeling.

Eigenlijk begint het spelen van een kind al direct na de geboorte. Je houdt je kind stevig vast, knuffelt het en wiegt het op je arm. Daardoor doet het kind al allerlei bewegingservaring op. Dit bewegen ontwikkelt zich verder, onder andere in de box als het kind ligt te trappelen met de benen en te maaien met zijn armen. Het wordt uitgelokt om tegen speelgoed aan te slaan en in een later stadium om het te pakken. Speelgoed in de box is dus belangrijk voor het spel van het kind. Het ontwikkelt daarmee onder andere de oog-handcoördinatie en het grijpen. Teveel speelgoed kan het kind juist weer belemmeren in het spel. Als speelgoed altijd maar binnen handbereik is, doordat er heel veel speelgoed in de box ligt, hoeft het kind weinig moeite te doen om het speelgoed te pakken te krijgen. Twee of drie speeltjes is genoeg om het kind uit te lokken te gaan reiken en om te gaan rollen om bij het speelgoed te komen. Om dezelfde reden is het goed om de babygym niet de hele dag boven je kind te laten hangen. Het kind heeft het speelgoed dan dichtbij en zal niet zo snel op onderzoek uit gaan.

Het is goed voor de ontwikkeling van het rollen, tijgeren en kruipen om je baby elke dag even op de buik te leggen. Natuurlijk alleen als het wakker is en als je erbij bent. Kinderen, die het niet leuk vinden op de buik, kun je afleiden met een speeltje, of door er zelf voor te gaan liggen. Het is ook leuk om zelf op je rug te gaan liggen en je kindje op je borst te leggen. Dan moet het zijn hoofdje optillen om je aan te kunnen kijken.

In het eerste levensjaar stopt het kind nog veel zijn handen en speelgoed in de mond. Het ontdekt met de mond. Hoe voorwerpen voelen: hard of zacht, koud of warm, zwaar of licht, e.d. Later nemen de handen deze functie over en hoeft het speelgoed niet meer met de mond ontdekt te worden. Door je kind allerlei soorten speelgoed aan te bieden verfijnt het grijpen zich steeds verder. Zo pakt het kind in eerste instantie een speeltje met de volle hand. Een aantal maanden later kan het al een rozijntje pakken tussen duim en wijsvinger.

Ook het spelen in de ruimte is belangrijk op babyleeftijd. Vanaf een maand of vijf is het goed om het kind een kwartier tot een half uur buiten de box te laten spelen op een kleed op de grond. Dan wordt niet alleen het omrollen nog verder uitgelokt, maar ook het tijgeren en kruipen. Zoals hierboven al aangegeven: hoe meer variatie er is in het bewegen hoe beter het is voor de latere motorische (bewegings-) ontwikkeling. En wat is er nu mooier dan naar die kastjes te kruipen en die open en dicht te doen. En alles eruit te halen. En met een pollepel op een deksel te slaan. Dat is pas spelen!