Wordt de kinderfysiotherapeutische behandeling vergoed door de ziektekostenverzekeraar?

Voor kinderen tot de leeftijd van 18 jaar worden er negen behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Bij medische noodzaak kan dit verlengd worden met nog eens negen behandelingen. Daarna is het afhankelijk van of en hoe u aanvullend verzekerd bent.
Per 1 januari van het nieuwe jaar gaan de tellers weer op 0 en heeft u weer recht op twee keer 9 behandelingen vanuit de basisverzekering.

Heb ik een verwijzing nodig van de huisarts als mijn kind naar de kinderfysiotherapeut gaat?

Sinds een aantal jaren is de kinderfysiotherapie direct toegankelijk en heeft u geen verwijzing nodig van de huisarts of specialist. Sommige zorgverzekeraars stellen een verwijzing wel verplicht voor behandelingen, die we aan huis geven. Dit is meestal bij de behandeling van baby’s het geval. Ook voor de behandeling op een kinderdagverblijf is een verwijzing van de huisarts of medisch specialist nodig.

Hoelang duurt een behandeling?

Wij plannen per behandeling 40 minuten. Daar zit ook de tijd bij inbegrepen, dat het kind zich omkleedt en de tijd die nodig is om het verloop van de behandeling in de computer te zetten. Er blijft meestal ruim een half uur over voor de echte behandeling.

Hoelang is de behandelperiode?

Bij kinderen in de ontwikkeling waarbij het gaat om problemen in de grof- en/of fijnmotorische ontwikkeling zijn we vaak tussen de 3 en 6 maanden bezig.

Wat kost een behandeling?

Onze tarieven vindt u op de pagina Vergoedingen en tarieven.

Moet ik bij de behandeling van mijn kind aanwezig zijn?

Meestal is één van de ouders erbij tijdens een behandeling. Tijdens de behandeling kunnen we dan aangeven waarom een kind iets niet kan of moeilijk vindt. Daarnaast geven we adviezen en spelletjes op om thuis te doen met uw kind. Soms kan het beter zijn als u in de wachtkamer wacht of even een boodschap gaat doen. Dat gebeurt weleens als het kind erg verlegen of snel afgeleid is. Meestal vragen we dan wel om de laatste vijf minuten aanwezig te zijn, zodat we kunnen laten zien wat we tijdens de therapie gedaan hebben.