Zindelijkheidstraining en functiestoornissen van de bekkenbodem bij kinderen

Kinderfysiotherapiepraktijk Barneveld beschikt over de specialisatie kinderbekkenfysiotherapie. Normaal gesproken zijn kinderen voor de vierde verjaardag overdag zindelijk. Zowel voor urine als voor ontlasting. ’s Nachts zijn de meeste kinderen vanaf zes jaar droog. Soms verloopt dit proces niet vanzelf.

Wij behandelen kinderen met plas- en ontlastingsproblemen. Vaak ontstaan deze problemen door een verkeerd gebruik van de bekkenbodemspieren. 

De bekkenbodemspieren hebben drie functies, te weten:

– Het dragen van de organen van de onderbuik

– Het sluiten en openen van de urinebuis (plasgaatje)

– Het sluiten en openen van de anus (poepgaatje)

Bij een verkeerd gebruik van de bekkenbodemspieren kunnen de volgende problemen ontstaan:

– urine – en/of ontlastingsverlies

– onrustige blaas, heel vaak plassen

– obstipatie (verstopping in de darmen) en/of buikpijn

– blaasontstekingen

– angst om te plassen of te poepen

– bedplassen

Behandeling

Aan de hand van vragenlijsten, een drink-, plas- en/of poepdagboek en een gesprek met u en uw kind onderzoekt de kinderbekkenfysiotherapeut wat de oorzaak van de problemen kan zijn. Aan de hand hiervan stelt de kinderbekkenfysiotherapeut een behandelplan op, dat zij met u en uw kind bespreekt. 

De behandeling begint met voorlichting over de juiste toilethouding en het inbouwen van een regelmatig drink- en plas-/poeppatroon overdag. Daarnaast leert de kinderbekkenfysiotherapeut uw kind op een speelse manier een juist bekkenbodemgevoel aan en hoe de bekkenbodem te ontspannen. Doordat het kind leert de bekkenbodem op een juiste manier te gebruiken, zullen de klachten verminderen of geheel verdwijnen. 

Contact

Herkent u de problemen bij uw kind en/of vraagt u zich af of therapie bij uw kind zinvol kan zijn? Neem dan contact op via ons contactformulier of bel 0342-400070 en vraag naar Annet van Veldhuijsen. Zij kan dan met u overleggen wat het beste is voor uw kind.

Voor een voorlichtingsfilmpje voor kinderen over het plassen gaat u naar de volgende link: Voorlichtingsfilmpje UMC

Aanbevolen boeken:

– Het Droge-Broeken-Boek, Inge Nouws e.a., ISBN 978-90-8715-012-9
– Hillie en Billie leren plassen en poepen, Liesbeth Geerdes-Klaassen en Francien Nijman-du Bois, ISBN 90-76986-34-7
– Over een kleine mol, die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft, Werner Holzwarth en Wolf Erlbruch, ISBN 905341350-2
– Joep moet poepen, Josette Kootstra en Fleur Verhoeff, uitgave van Kinderboek op Maat